Preskoči na glavni sadržaj

Priprema kose za ljeto

Dolazi nam ljeto i kao što pripremamo tijelo za izlaganje na plaži i tretiramo, primjerice, celulit, jednako tako bismo trebali pripremiti i kosu. S obzirom na to da je kosa podložna oštećenjima od sunca, vjetra i morske vode, valja je propisno pripremiti.




Prije odlaska na ljetovanje, odnosno općenito prije ljeta, bilo bi dobro kosu malo skratiti. Ispucali vrhovi neka idu pod škare jer u protivnom će se tako oštećena kosa još više oštetiti, pa ćemo nakon povratka s mora kosu trebati ošišati nešto više nego bismo željeli. Posjetite frizera, odrežite ispucale vrhove, a potom krenite s nanošenjem specijalnih tretmana za njegu kose.

Ulje za kosu
Općenito bi svaki tjedan bilo dobro nanositi ulje za njegu i jačanje kose, a pred ljeto se to još više preporučuje. Kuća magične trave u svojem asortimanu ima odličan proizvod – Ulje za kosu – to je višenamjenska formulacija obogaćena vitaminima B i E, za njegu i potpunu obnovu kose od korijena do vrhova te regeneraciju vlasišta. Ulje za kosu dobro je nanijeti zagrijano, umasira se u suho tjeme, te na vrhove i potom ostavi stajati barem pola sata (glavu umotajte ručnikom). Potom dobro isperite šamponom.



Osobe koje imaju obojanu kosu trebale bi više pažnje posvetiti pripremi kose za ljeto jer je obojena kosa osjetljivija na oštećenja. Svakodnevna njega kose neka bude blaga i neka čisti nježno ali djelotvorno. Melissin tekući šampon za suhu i obojanu kosu najbolje je rješenje za svakodnevnu njegu tijekom cijele godine. Prirodni šamponi za kosu čiste bez da isušuju tjeme. Agresivna sredstva mogu potaknuti perut, ali prirodna sredstva pažljivo kombinirana peru kosu i tjeme njegujući ih. Kuća magične trave, uz klasične tekuće šampone, izrađuje i vrlo popularne krute šampone.

Ako ne koristite regenerator, pred ljeto i tijekom ljeta biste ga svakako trebali uvrstiti u rutinu njege kose. Osim što olakšava češljanje, regenerator štiti od lomljenja te doprinosi sjaju i volumenu. Kosu je dobro sušiti na zraku te izbjegavati umjetna sredstva poput sprejeva i lakova, posebice ako sadrže alkohol.


Prije izlaska na plažu ili sunčanje treba na vrhove nanijeti malo ulja za kosu, a preporučljivo je i da se i krema za sunčanje nanese kako na lice, tako i na kosu. Nakon što ste namazali tijelo kremom za sunčanje, masne ruke jednostavno obrišite o vrhove kose...

Naravno, kosu se njeguje i „iznutra“, stoga bi namirnice bogate B-vitaminom i omega-3 masnim kiselinama trebale biti svaki dan na meniju. Žitarice, orašasti plodovi i maslinovo ulje dobar su izvor hranjivih tvari za jačanje kose (a i kože).

Popularni postovi s ovog bloga

Bučino ulje za kožu

Bučino ulje je delicija u gastronomiji, ali je i hrana za kožu i kosu. O dlično je za opuštajuće masaže, ostavlja kožu mekom, hrani kosu itd. Što je primorcima maslinovo, to je nama kontinentalcima bučino ili tzv. crno ulje.   Navikli smo na   taj jaki miris i okus u svim salatama i ostalim jelima. U zadnje vrijeme dok   se poljoprivreda i obrada zemlje konačno na mala vrata vraćaju  " u modu", u Hrvatskoj imamo nekoliko desetaka vrlo kvalitetnih uzgajivača buča i proizvođača bučinog ulja pa se ono sada popularizira i na Mediteranu, a neke recepture nam sugeriraju čak i pečenje jaja na bučinom ulju, sladoled od vanilije s bučinim uljem, namaz od bučinih koštica, bučino brašno i sl. Nekada je ono samo bilo "fino" i koristilo se za hranu jer ljudi nisu imali novaca za kupnju već su sami proizvodili hranu, a danas se na veliko piše i priča o svojstvima i koristima tog kontinentalnog "crnog zlata". Naučili smo da pomaže kod bolesti prostate, da je odl

Mast od gaveza

Mast od gaveza , točnije gavezov melem, novi je proizvod Kuće magične trave. Pročitajte sve o blagodatima ove ljekovite biljke... Biljka poznata po svojem karakterističnom ljubičastom cvijetu, lat. Symphytum officinale , u narodu je zvana obični gavez, crni gavez, konjski rep, kilnjak i na još mnoge druge načine... S obzirom na to da postoji i žuti gavez, koji ima slična svojstva, poznatiji je ljubičasti gavez. Aktivnim svojstivma, koja su danas naširoko poznata, obiluje list, a najviše korijen. Korijen gaveza sadrži karotin, alkaloide, glikozide, tanin, eterično ulje, smole, sluz, ali najvažniji sastojak je alantoin. Alantoin je aktivna prirodna tvar koja potiče rast stanica u kostima te u vezivnom i potkožnom tkivu. Zbog toga je mast od gaveza gotovo nezamjenjiva kod unutarnjih i vanjskih rana, posjekotina, oteklina, modrica i lomova kostiju te oštećenja hrskavice, nategnuća tetiva, uganuća i sl. Zbog velike koncentracije alantoina gavez se koristi u njezi kož

Ulje lješnjaka za nečistu kožu

Svi volimo orašaste plodove, i to je dobro jer su oni hrana za mozak bogata različitim aktivnim tvarima koje nam pomažu u zdravlju tijela - iznutra i izvana. Ulje lješnjaka jednako je dobro za naše tijelo, posebice korišteno na koži, u kozmetičke svrhe. U našim kontinentalnim područjima, osim bučinog ulja, veliko blago je ulje lješnjaka, koje je sve zastupljenije. Lješnjaci se u zadnjih 5 do 7 godina na veliko sade na zapuštenim livadama, između ostalog i zbog toga što uzgoj ne zahtijeva veliki fizički napor ni financijska ulaganja, no lješnjaci imaju prve plodove tek nakon 7 godina. Do tada, nasadi se mogu samo lagano kositi i održavati. Ulje lješnjaka izuzetno je bogato ulje, sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina, proteina i vitamina, prije svega vitamina B1 i B6, nešto manje ostalih vitamina B, i vitamina E. Ono spada u tzv. suha ulja jer se izuzetno dobro upija, te se preporuča njegovo korištenje u kozmetičke svrhe u preparatima za masnu, nečistu i kožu