Bučino ulje je delicija u gastronomiji, ali je i hrana za kožu i kosu. Odlično je za opuštajuće masaže, ostavlja kožu mekom, hrani kosu itd.
Što je primorcima maslinovo, to je nama kontinentalcima bučino ili tzv. crno ulje. Navikli smo
na taj jaki miris i okus u svim salatama
i ostalim jelima. U zadnje vrijeme dok se poljoprivreda i obrada zemlje konačno na mala vrata vraćaju "u modu", u Hrvatskoj imamo nekoliko desetaka
vrlo kvalitetnih uzgajivača buča i proizvođača bučinog ulja pa se ono sada
popularizira i na Mediteranu, a neke recepture nam sugeriraju čak i pečenje
jaja na bučinom ulju, sladoled od vanilije s bučinim uljem, namaz od bučinih
koštica, bučino brašno i sl. Nekada je ono samo bilo "fino" i
koristilo se za hranu jer ljudi nisu imali novaca za kupnju već su sami
proizvodili hranu, a danas se na veliko piše i priča o svojstvima i koristima
tog kontinentalnog "crnog zlata". Naučili smo da pomaže kod bolesti
prostate, da je odlično za opuštajuće masaže i da ostavlja kožu mekom, hrani
kosu i sl.
To možemo zahvaliti velikom broju različitih korisnih
spojeva u bučinom ulju od kojih su najzastupljeniji fitosteroli (od kojih je
koža mekana), steroli (koji potiču rast kose), skvaleni (koji su također
odlični za kosu, pogotovo za muškarce kod alopecije), karotenoidi, kompleks
vitamina E, vitamin A i brojni minerali.
Bučino ulje za kožu
Bučino ulje, bez obzira na svoju gustoću, masnoću i miris,
vrlo je dobro za njegu i tretiranje nečiste masne kože jer je prirodni
antioksidans, djeluje antimikrobno, smanjuje pojavu akni, odlično je protiv loše
pigmentacije te djeluje protiv starenja na način da zateže kožu, daje joj
zdraviji i mladenački izgled i sjaj. Pomaže kod dermatitisa, pelenskog osipa,
ekcema i herpesa. Također se preporuča utrljavati u nokte za njihovo jačanje.
Zbog velike količine antioksidanasa, odlično je i za kosu
jer potiče cirkulaciju vlasišta, čime povećava sadržaj kisika u koži te jača
vlas i folikul kose, štiti od opadanja i pojačava rast kose.